Vieringen

 

 

 

Tijdens een viering van de Sjoelplaats kun je een boodschap verwachten die relevant is voor jouw leven. Door middel van onder andere muziek, gedicht, video en een pakkende overdenking gaan we luisteren naar wat God tot je te zeggen heeft!

In het najaar van 2019 staan de “Ik ben…” uitspraken centraal die Jezus Zelf heeft uitgesproken. De volgende vieringen zullen plaatsvinden:

 

Help: ik ben verdwaald

Onrust, spanning, een verhoogde hartslag, alertheid en dán paniek: help, je bent verdwaald! Tot overmaat van ramp ligt je mobiele telefoon thuis en zijn de wegenkaarten dusdanig verouderd dat ze niet meer te vertrouwen zijn. Overigens zou je ook echt niet weten waar je bent. Wat ga je doen? De één gaat op goed geluk verder rijden en ziet wel waar hij uitkomt. Een ander gaat bij de pakken neerzitten en laat moedeloos het hoofd hangen. En de volgende gaat op zoek naar mensen die hem verder kunnen helpen. De spanning stijgt…

Kijkend naar ons eigen leven kunnen we ook verdwalen; we staan op een kruispunt en weten niet welke afslag te nemen, we twijfelen wat de juiste richting is en zijn onzeker waar we uiteindelijk uitkomen. Dit kan voor heel wat spanning en stress zorgen…

In de Bijbel worden we vergeleken met schapen die verdwaald zijn. Juist dan mogen we beseffen dat er een goede Herder bestaat: Jezus Christus. Hij laat ons niet aan ons lot over, maar gaat op zoek naar het verdwaalde schaap en brengt het terug bij de kudde. Tijdens deze viering gaan we dit mooie beeld verder uitwerken en gaan we ontdekken wat dit praktisch in ons eigen leven betekent! Deze eigentijdse viering vindt plaats op zondag 17 november om 11.00 uur in de Brikke Oave (Lindeplein 7, Brunssum).

Nepnieuws en waarheid

Nepnieuws is een woord dat in onze tijd regelmatig wordt gebruikt. Nepnieuws is misleidende informatie in de vorm van nieuws, wat verspreid wordt om geld te verdienen, de publieke opinie te beïnvloeden of mensen tegen elkaar op te zetten. Door de sociale media gaat de verspreiding razendsnel. Maar als we onwaarheden als waarheid aannemen, is het moeilijk een goed gefundeerde mening te vormen. We kunnen ons afvragen: wat is dan nog waar en waar kunnen we de waarheid vinden?

Jezus zegt: “Ik ben de weg, de waarheid en het leven.” Bij Jezus is waarheid te vinden, een fundament van waarheid dat onwankelbaar is en niet meedeint met de publieke opinie. Een waarheid die we in de Bijbel ontdekken. Hierin lezen we de waarheid over wie wijzelf zijn, wie God is en wie Jezus Christus is. Een waarheid die ook jouw leven kan veranderen, want het is een waarheid die vrijmaakt en hoop geeft!

Maar, hoe weet je nu of dit daadwerkelijk waar is? Kom en ontdek het zelf tijdens deze viering van de Sjoelplaats waarbij verschillende aspecten van waarheid aan bod zullen komen.  Deze viering vindt plaats op zondag 1 december om 11.00 uur in de Sjoelkelder.

Stralend licht!

Yes: kerstmis! De dagen zijn kort en de nachten lang, maar hoe gezellig ziet alles eruit met de vele lichtjes en de feestelijke winkelstraten. De lampjes die we thuis ophangen en de neergezette kaarsen zijn er in steeds meer soorten, kleuren en maten. Het is bijna niet voor te stellen dat we dit in de maand december niet zouden doen; de sfeer zou dan toch behoorlijk anders zijn. Met andere woorden Kerstmis en licht horen bij elkaar én versterken elkaar. Dit is ook het geval als we naar de betekenis van Kerstmis kijken: Jezus werd geboren op deze aarde. Dit was niet zomaar een gebeurtenis, maar God werd mens en Hij kwam om deze wereld te verlichten. Jezus zegt Zelf: “Ik ben het licht”. Hij is het licht in het donker. Het is een prachtig beeld van wat God in jouw leven wil doen; Hij wil Zijn licht in jouw hart laten schijnen. Dat betekent vergeving, vreugde, warmte, liefde, bevrijding, hulp en redding. Wie wil dat nu niet?

Wat een bijzonder kerstfeest zal het zijn als we niet alleen onze huizen verlichten, maar ook ons hart door het licht van Jezus, het Kindje dat geboren werd in Bethlehem. Dan wordt het écht feest, dan wordt het écht licht in je leven!

Deze kerstviering vindt plaats op zondag 22 december om 20.00 uur in de Brikke Oave (Lindeplein 7, Brunssum)

Nieuwjaarsborrel: Hoopvol verwachten!

Waar hoop jij op? Wat verwacht jij van het nieuwe jaar 2020? En wat als teleurstellingen je te wachten staan?

Het is heerlijk als je dit nieuwe jaar rooskleurig tegemoet ziet, waarbij je er van uit gaat dat er heel wat moois op je te wachten ligt. Met een glimlach leef je iedere dag tegemoet. Het kan ook zijn dat het komende jaar veel onzekerheden bevat en dit maakt je twijfelachtig en onzeker. Het wordt nog moeilijker als je verwacht teleurgesteld te worden, want de laatste jaren hebben voor jou al niet veel goeds gebracht. Moedeloos en mat ga je het nieuwe jaar in. Hoe het ook zij; over een jaar weten we of jouw verwachtingen zijn uitgekomen.

Is onze toekomst dan alleen maar onzeker? Kunnen we nergens terecht voor hoop die zeker en vast is? Ja, die hoop bestaat bij God, die in staat is meer te doen dan wij bidden of bedenken. Het is hoop die je in je binnenste kan dragen en die niet afhankelijk is van de situatie waarin je zit. Het is hoop die je juist wil helpen door de moeilijke omstandigheden heen! 

Hoe deze hoop eruit ziet, wordt op zondag 12 januari om 11.00 uur in de Sjoelkelder uit de doeken gedaan tijdens een gezellige nieuwjaarsborrel! Dus maak een hoopvolle start in het nieuwe jaar: be there!

Rotsvaste liefde!

Valentijnsdag komt er weer aan en dan ontkomen we niet aan hartjes, kaarten, rode rozen en veel liefde. Dat laatste is een behoefte waar we, net als bij eten en drinken, niet zonder kunnen. We hebben met name liefde nodig van mensen die dichtbij ons staan, zoals van familie, partner en vrienden.

Tegelijkertijd leven we in een tijd waarin de liefde van anderen niet altijd voor handen is. Je bent opgegroeid in een gezin waar je ouders steeds ruzie maakten en waar jij nauwelijks aandacht kreeg. Je relatie is stukgelopen en met een gebroken hart blijf je achter. Je dacht op vrienden te kunnen vertrouwen, maar je werd teleurgesteld. Uit ervaring blijkt dat liefde kwetsbaar en broos is. Tegelijkertijd is onze behoefte hieraan groot en verlangen we ernaar vanuit het diepst van onze ziel.

Bestaat er dan geen plek waar je terecht kunt met dit verlangen? Waar je niet teleurgesteld gaat worden? Ja, die bestaat: bij God Zelf. Hij is de liefde en wil Zijn liefde graag met jou delen. Hij wil niet dat je eenzaam en alleen door het leven gaat, maar juist met Zijn rotsvaste liefde. Wil je weten hoe Hij heeft laten zien dat Hij van je houdt en wat dit betekent voor jouw leven, kom dan op zondag 26 januari om 11.00 uur naar de Brikke Oave (Lindeplein 7 Brunssum).

Geloof dat werkt!

Geloof, hoop en liefde staan deze winter centraal bij de Sjoelplaats. Bij liefde en hoop kunnen we ons nog wat voorstellen, maar hoe zit dat met geloof? Hoe kun je geloven en wat is geloof? Óf geloof je het allemaal wel… Dit laat al zien dat het woord ‘geloven’ verschillende betekenissen kent. De één denkt bij geloof aan iets onzekers, terwijl het voor een ander te maken heeft met zeker weten. Het kan ook moeilijk zijn, omdat het niet concreet of tastbaar is, noch direct te bewijzen is.

Geloof heeft in de Bijbel te maken met vertrouwen en waar jij je vertrouwen op stelt. Hier kunnen we ons wel iets bij voorstellen. We kunnen ons vertrouwen stellen op onze verzekeringen, ons eigen presteren, het werk en het verdiende geld. Maar, we kunnen ons ook toevertrouwen aan een ander persoon en ja, zelfs aan God. Makkelijk is dat niet altijd, maar wel mooi als je gaat ontdekken wat dit in jouw leven kan betekenen.

Een belangrijk thema dat we tijdens deze stilteviering  gaan uitdiepen met behulp van muziek, inspirerende gedachten en natuurlijk stilte. Kom op zondag 16 februari om 11.00 uur naar deze stilteviering in de Sjoelkelder.